Skip to content

news

Untitled, 2017, plywood, acrylic, wood crutches,106,2×106,5cm/each

http://www.elru2016.gr/      
https://culturalforum.ru/en/program
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=67032
http://www.elculture.gr/blog/article/έργα-100-ελλήνων-καλλιτεχνών/

Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην εικαστική έκθεση
«
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
Κρατικό Μουσείο
Manege της Αγίας Πετρούπολης

30 Νοεμβρίου 2016 – 9 Ιανουαρίου 2017

 Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
1 – 3 Δεκεμβρίου 2016
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, παρουσιάζονται στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης από τις 30 Νοεμβρίου 2016 έως τις 9 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016». Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, ο τόπος φορτίζεται με ένα πλήθος νοημάτων και συμβόλων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά του και καθορίζουν το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή του. Τα τρία μεγάλα δημόσια μουσεία τέχνης της Ελλάδας (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) συνεργάστηκαν επιμελητικά  μεταξύ τους και με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζοντας 100 δημιουργούς μέσα από 147 αντιπροσωπευτικά έργα που προέρχονται από τις συλλογές τους αλλά και από την συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας. 

Το ΚΜΣΤ συμμετέχει στην έκθεση με έργα των: Νίκου Αλεξίου, Α. Τάσσου– Λουκία; Μαγγιώρου, Νίκη; Καναγκίνη, Λήδα; Παπακωνσταντίνου, Στήβεν Αντωνάκου, Λίζης Καλλιγά, Γιώργη Γερόλυμπου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Πάνου Τσαγκάρη, Λυδίας Δαμπασίνα

Η εννοιολογική διάρθρωση των ενοτήτων της έκθεσης βασίζεται στην κατανόηση των φαινομένων, μέσα από τον συσχετισμό, τον σχολιασμό και την αντιπαραβολή τού χθες με το σήμερα, κι έχει ως κεντρικό ζητούμενο το πώς κάθε φορά η ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή συνδιαλέγεται με το παρελθόν και τα διεθνή νεωτεριστικά πρότυπα.
Η έκθεση δομείται εννοιολογικά σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας και το αίτημα της ελληνικότητας όπως αυτό διατυπώθηκε τη δεκαετία του ‘30 και τη μεταπολεμική περίοδο. Η δεύτερη αναφέρεται στην έννοια της αμφισβήτησης και στην αισθητική και πολιτική ρήξη των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ η τρίτη στην έννοια της αναζήτησης και στις μεταμορφώσεις που συντελούνται στη σύγχρονη ελληνική τέχνη σε σχέση με την παράδοση και τη μνήμη, τη διερεύνηση υπαρξιακών πεδίων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα.
Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.

 Η οργάνωση της έκθεσης
Για την υλοποίηση της έκθεσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, και επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο και Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Αικατερίνη Κοσκινά, την ιστορικό τέχνης και Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιο Τζιρτζιλάκη.

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι ιστορικοί τέχνης Έφη Αγαθονίκου, Τίνα Πανδή, Θοδωρής Μάρκογλου και Σπύρος Μάκκας, ενώ τον αρχιτεκτονικό-μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Ξενάκης. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες

Αβραμίδης Ιωάννης, Αγγελιδάκης Ανδρέας, Ακριθάκης Αλέξης, Αλεξίου Νίκος, Αληθεινός Δημήτρης, Αντωνάκος Στήβεν, Απάρτης Θανάσης, Απέργης Αχιλλέας, Αστεριάδης Αγήνωρ, Βακιρτζής Γεώργιος, Βαρώτσος Κώστας, Βασιλείου Σπύρος, Βελώνης Κωστής, Βλάχος Βαγγέλης, Γαΐτης Γιάννης, Γερόλυμπος Γιώργης, Γεωργίου Απόστολος, Γουναρόπουλος Γεώργιος, Δαμπασίνα Λυδία, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Δίγκα Κλεοπάτρα, Διοχάντη, Εγγονόπουλος Νίκος, Ευθυμιάδη-Μενεγάκη Φρόσω, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ζούνη (Σαρπάκη) Όπυ, Θόδωρος, Καλλιγά Λίζη, Καναγκίνη Νίκη, Κανιάρης Βλάσης, Καπράλος Χρήστος, Κατζουράκης Κυριάκος, Κατζουράκης Μιχάλης, Κατράκη Βάσω, Κεσσανλής Νίκος, Κοκκινιάς Πάνος, Κοκκινίδης Δημοσθένης, Κόντογλου Φώτης, Κοντόπουλος Αλέκος, Κοντός Δημήτρης, Κουνέλλης Γιάννης, Λαζόγκας Γιώργος, Λάππας Γιώργος, Λοϊζίδου Μαρία, Λογοθέτης Στάθης, Μαγγιώρου Λουκία, Μανουσάκης Μιχάλης, Μόραλης Γιάννης, Μποκόρος Χρήστος, Μπότσογλου Χρόνης, Μπουτέας Γιάννης, Μυταράς Δημήτρης, Ναυρίδης Νίκος, Νικολάου Νίκος, Ντάβου Μπία, Ξαγοράρης Ζάφος, Ξαγοράρης Παντελής, Ξενός Γιώργος, Παπαδημητρίου Μαρία, Παπαηλιάκης Ηλίας, Παπακωνσταντίνου Λήδα, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Παπαλουκάς Σπύρος, Παπασπύρου Ρένα, Παρθένης Κωνσταντίνος, Παρμακέλης Γιάννης, Πάστρα Ναυσικά, Πεντζίκης Νίκος Γαβριήλ, Ρόρρης Γιώργος, Ρωμανού Χρύσα, Σαμαράς Λουκάς, Σεμερτζίδης Βάλιας, Σικελιώτης Γιώργος, Σκυλάκος Βασίλης, Σπαχής Άγγελος, Σπηλιόπουλος Μάριος, Σπυρόπουλος Γιάννης, Στάμος Θεόδωρος, Στέρης Γεράσιμος, Σόρογκας Σωτήρης, Σούλου Χριστιάννα, Στραπατσάκη Μαριάννα, Σώχος Αντώνιος, Τάκις (Βασιλάκης Παναγιώτης), Τάσσος Α., Τέτσης Παναγιώτης, Τσαγκάρης Πάνος, Τσαρούχης Γιάννης, Τσιβόπουλος Στέφανος, Τσόκλης Κώστας, Φαϊτάκης Στέλιος, Φασιανός Αλέκος, Χαραλάμπους Πάνος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας Νίκος, Χατζημιχάλης Γιώργος, Χριστάκης Τάσος, Χρύσα, Ψυχοπαίδης Γιάννης, Ψυχούλης Αλέξανδρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Contact: Χρύσα Ζαρκαλή
Τ: 2310 589152 / Κ 6945114343
press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com
www.greekstatemuseum.com

————————————————————————————————————————-

Artists, 6 November 2016, Lydia Dambassina, curator Christoforos Marinos, public TV ERT2

http://webtv.ert.gr/katigories/politismos/06noem2016-ikastiki/

————————————————————————————————————————-

For English please scroll down

Ο συντελεστής Gini (Gini coefficient)
Λυδία Δαμπασίνα
11 Οκτωβρίου- 19 Νοεμβρίου 2016, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη

Ο συντελεστής Gini (Gini coefficient), τίτλος της έκθεσης της Λυδίας Δαμπασίνα στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης (11 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2016), είναι μια στατιστική μέτρηση του εισοδήματος και της κατανομής του πλούτου. Είναι ένας αριθμός μεταξύ 0 και 1, όπου το 0 σημαίνει την τέλεια ισότητα και 1 σημαίνει την τέλεια ανισότητα. 

Η Λυδία Δαμπασίνα, τα τελευταία εννιά χρόνια στη δουλειά της επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομική και ηθική κρίση και στις ανισότητες που αναπτύσσονται γεωμετρικά καθώς και στην ενδόμυχη αλληλογραφία της.
Τα νέα έργα που παρουσιάζει στο Γενί Τζαμί, συνθέτουν όλα μαζί μια ενιαία εγκατάσταση.
Το έργο της, «Ο ομφαλός», στο κέντρο του οθωμανικού μνημείου είναι ο πυρήνας της εγκατάστασης. Εκφράζει μια ζοφερή και κυνική διαπίστωση. Το βαλσαμωμένο κεφάλι ενός μεγαλόσωμου ελαφιού, πάνω από το οποίο κρέμεται ένα φύλλο χαρτιού με την φράση: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας – ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα». Η ενότητα από ζυγαριές αναπτύσσεται στον χώρο δημιουργώντας έναν λαβύρινθο. Η Δαμπασίνα έρχεται να «ζυγίσει» τις προσωπικές της εμπειρίες και αλήθειες, τις μνήμες και τις καταβολές της, να αναφερθεί στη σύγχρονη συνθήκη σε μια εποχή παντοδυναμίας των αριθμών, των μετρήσεων, των μεγεθών, των στατιστικών πινάκων και αναλύσεων.
Οι φωτογραφίες της, με τις εκδοχές του ίδιου χώρου τοποθετούνται στον χώρο του τζαμιού ο οποίος ήταν προορισμένος για τις γυναίκες, σε σαφή διαχωρισμό από τους άντρες που καταλάμβαναν ολόκληρο το κεντρικό τμήμα. Σε άμεση συνάρτηση και διάλογο με τις φωτογραφίες, αναπτύσσεται η εγκατάσταση από πόρτες με μαύρα τζάμια, σε παράταξη εν είδει αδιαπέραστου τείχους. Λειτουργούν ως «χαρτογραφήσεις» των ορίων μεταξύ γυναικείας και ανδρικής κατάστασης και ως επισήμανση στο εκρηκτικά διογκούμενο προσφυγικό ζήτημα.    Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τα έργα της έκθεσης, είναι αυτό της δυαδικότητας: «ιδρυτικής», πρωτογενούς και θεμελιώδους κοσμοθεωρητικής έννοιας που εμπεριέχει την αντίθεση, τη συνύπαρξη, την ισορροπία.
Με αδιαπραγμάτευτη άποψη και καίριο προβληματισμό, αποφεύγοντας στο έργο της την περιγραφή και την αφήγηση, και, παράλληλα, κρατώντας μια ηθική στάση, η Λυδία Δαμπασίνα απεικάζει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, εντοπίζει ανολοκλήρωτες προσπάθειες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, σε μια πραγματικότητα όπου: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας – ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα».

Το βράδυ των εγκαινίων, ο Joachim Latarjet, μουσικός πολλαπλών οργάνων – τρομπόνη, κιθάρα, μπάσο – θα παίξει ορισμένες από τις συνθέσεις του για να συνοδεύσει ή να έρθει σε διάλογο με τα έργα της Λυδίας Δαμπασίνα.

Η Λυδία Δαμπασίνα έχει εκθέσει, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2014), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (2012), στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας, (2009), στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στην Nuit Blanche στην εκκλησία Saint Eustache στο Παρίσι (2007).

Επιμέλεια έκθεσης
Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, επιμελητής ΚΜΣΤ

Kείμενα καταλόγου
Αποστόλης Αρτινός, Θούλη Μισιρλόγλου, Γιάννης Μπόλης

The Gini Coefficient
Lydia Dambassina
11th October – 19th November 2016, Geni mosque (Yeni Cami), Thessaloniki
The Gini coefficient, title of the new exhibition by Lydia Dambassina at the Geni Mosque (Yeni Jami), Thessaloniki (11th October – 19th November 2016), is a statistical measurement of revenue and the distribution of wealth. Is a number between 0 and 1, where 0 indicates the perfect equality and 1 indicates the perfect inequality. During her last nine years of work, Lydia Dambassina focuses on the global economic and moral crisis and the inequalities that unfold impetuously as well as on her innermost correspondence.The recent works that she exhibits at the Geni Mosque (Yeni Jami) compose, jointly, a uniform installation. Her work «The Omphalos», in the middle of the Ottoman monument is the nucleus of the installation. It expresses a somber and cynical ascertainment. Τhe embalmed head of a massive deer, over which there is a sheet of paper hanging, with the phrase: “The world’s 62 richest people have as much as half of the world’s population – that is 3.5 billion people”.

The series with the scales, is developed in the area creating a labyrinth. Dambassina proceeds to «weigh» her personal experiences and truths, her memories and descent, to refer to the current situation in an epoque where numbers, measures, sizes, tables of statistics and analyses are omnipotent .

Her photographs, portray versions of the same area, positioned in the part of the mosque, which was intended for women, in distinct separation from men who occupied the whole of the central part. In direct connection and in a dialogue with the photographs, the installation of doors with black windowpanes is deployed, in order resembling an impassable wall. They function as «cartographies» of the limits between a woman’s and a man’s position, and as a signal to the impetuously expanding refugee issue.The component that determines the works of the exhibition is duality: an «establishing», primordial and fundamental world-viewing concept that contains antithesis, co-existence, equilibrium.With a non-negotiable viewpoint and timely deliberation, avoiding description and recounting in her work and at the same time maintaining a moral stand, Lydia Dambassina acknowledges her vital liaison with world, she detects incomplete endeavours at personal and collective levels, in a reality where: “The world’s 62 richest people have as much as half of the world’s population – that is 3.5 billion people”.On the opening night, Joachim Latarjet, a musician, multiple instrument player –trombone, guitar, bass – will perform some of his compositions to accompany and talk with the works of Lydia Dambassina.Amongst other exhibitions, Lydia Dambassina has exhibited at the Centre of Contemporary Art of Thessaloniki (2014), at the State Museum of Contemporary Art, the Museum Alex Mylonas (2012), the 2nd Biennale of Athens (2009), the 1st Biennale of Thessaloniki and the Nuit Blanche at the church of Saint Eustache in Paris (2007).

Exhibition Curator
Yiannis Bolis, art historian, curator SMCA
Catalogue texts
Apostolis Artinos, Yiannis Bolis, Thouli Misirloglou

———————————————————————————————————————

© 2016, scale, cartes de visite, plaster, 21,5×15,5x 6,5 cm.

For English please scroll down

Το The Symptom Projects συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Άμφισσας και στους Δελφούς το εκθεσιακό του πρόγραμμα: Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης “Ταυτοποιώντας την απώλεια” σε επιμέλεια της Νίκης Παπασπύρου και του Κώστα Χριστόπουλου και, μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Πτυχώνοντας μια πνοή” της Λίζης Καλλιγά, σε επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού.

the symptom 07
“Ταυτοποιώντας την απώλεια”
Επιμέλεια: Νίκη Παπασπύρου- Κώστας Χριστόπουλος

Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας (Υπολοχαγού Γάτου 12 & Αθανασίου Δημητρά, Άμφισσα) και Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Εγκαίνια: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, 20.00, Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας
Διάρκεια έκθεσης: 9 – 23 Οκτωβρίου, 2016
Ώρες λειτουργίας:
Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας, καθημερινά 18.00 – 22.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, καθημερινά 8.00 – 20.00

H έννοια της απώλειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία συγκρότησής της ταυτότητας. Ο στόχος της έκθεσης είναι μέσα από την πολυμορφία και ποικιλομορφία της τέχνης να διερευνηθούν οι μετασχηματισμοί της ταυτότητας, αλλά και οι εκφράσεις της απώλειάς της.
Η έκθεση Ταυτοποιώντας την απώλεια είναι ένας ανολοκλήρωτος κατάλογος μιας σειράς προσπαθειών διαφύλαξης σημείων και ιχνών, τόπων και προσώπων από τη λήθη· μια ατελής σειρά καταφάσεων στην επιλεκτικότητα της μνήμης· μια μη πλήρης παράθεση έργων σύγχρονης τέχνης που αντιστέκονται στη φθορά και αντιμετωπίζουν την αστάθεια επισημαίνοντάς την· έργων τέχνης, τέλος, που διαβλέπουν τη συγκρότηση της ταυτότητας μέσα από την ίδια την απώλεια.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ιάνθη Αγγελίογλου, Χρύσα Βαλσαμάκη, Χρήστος Βενέτης, Λυδία Δαμπασίνα, Αναστασία Δούκα, Δημήτρης Εφέογλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Σοφία Κανάκη, Δημήτρης Κατσούδας, Μαρία Λοϊζίδου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Γιάννης Μιχαηλίδης, Βίκυ Μπέτσου, Φωτεινή Παπαχατζή, Φώτης Ραφτόπουλος, Κύριλλος Σαρρής, Σοφία Σιμάκη, Εύα Στεφανή, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιώργος Χατζημιχάλης, Ζωή Χούντα

esoptron 04

For the seventh consecutive year, The Symptom Projects presents its exhibition programme of 2016 to take place in Amfissa and Delphi. Identifying Loss” curated by Niki Papaspirou and Kostas Christopoulos opens on Saturday the 8th of October. Lizzie Calligas’s photography exhibition “Creasing a Breath” curated by Apostolis Artinos opens on Friday the 7th of October.

the symptom 07
“Identifying Loss”
Curated by Niki Papaspirou – Kostas Christopoulos

 Former Hospital of Amfissa (12 Ypolohagou Gatou st & Athanasiou Dimitra st.) and Archaeological Museum of Dephi.
Opening: Saturday 8th of October 2012, 20.00, Former Hospital of Amfissa

Duration of exhibition: 9 – 23 October, 2016
Opening hours:
Former Hospital of Amfissa: 18.00 – 22.00 daily
Delphi Archaeological Museum: 08.00 – 20.00 daily

In the identity formation process the concept of loss is a determining factor. Drawing on art’s multiformity and diversity, the exhibition aims to investigate the reshaping of identity as well as the manifestations of its loss.
Identifying Loss is an incomplete record of a series of efforts towards the safeguarding from oblivion of clues and traces, places and faces; an unfinished series of affirmations in the selectivity of memory; a not-yet-complete juxtaposition of contemporary art works, which resist wear and confront instability by drawing attention to it, works of art that discern the formation of identity through loss itself.

Participating artists:
Ianthi Aggelioglou, Chrysa Valsamaki, Christos Venetis, Lydia Dambassina, Anastasia Douka, Dimitris Efeoglou, Theodoros Zafeiropoulos, Yiannis Theodoropoulos, Alexandros Kaklamanos, Sophia Kanaki, Dimitris Katsoudas, Maria Loizidou, Despina Meimaroglou, Yiannis Michailidis, Vicky Betsou, Photini Papahatzi, Fotis Raftopoulos, Kyrillos Sarris, Sophia Simaki, Eva Stefani, Nikos Tranos, Panos Charalambous, George Harvalias, George Hadjimichalis, Zoe Chounta.

es-optron 04

For more information:
http://www.thesymptomprojects.gr
http://the-symptom-projects.blogspot.com
e-mail: art@thesymptomprojects.gr
+30 6946254770 (Apostolis Artinos)

+30 6945460987 (Kostas Christopoulos)

Supporting Creativity

Supported by


The exhibition programme is presented in collaboration with the Fokida Prefecture Archaeological Authority, the Archaeological Museum of Delphi, the Athens School of Fine Arts and the Municipality of Delphi

              

——————————————————————————————————————–

For greek please scroll down

 

 

invites you

 Manolis Baboussis, James Bridle, Lydia Dambassina & Navine G. Khan-Dossos

Saturday 21st and Sunday 22 May 2016
12.00 pm – 21.00 pm
12 Kleovrotou str. Keramikos, 10435, Athens

 Fondation Ano Kato takes place in a house that contains four artists and two couples. Manolis Baboussis and Lydia Dambassina are artists living and working in Athens, while James Bridle and Navine G. Khan-Dossos are artists recently arrived in the city. Their positions are all different but while living under one roof their conversations, coffees and glasses of wine have inspired dialogue and discussion, and encouraged mutual support and criticism. They all share an interest in order and chaos, the vertical and horizontal, the local and the international. Fondation Ano Kato opens the doors to this house and these studios to share work in progress and open up the dialogue further.

Manolis Baboussis is an architect, photographer, and visual artist. His work is concerned with institutions, memory and the disintegration of the environment. In 2013 he resigned from his position of professor of Athens Fine Art School. He had solo exhibitions in museums and galleries around the world as well as a retrospective show at the National Museum of Contemporary Art, Athens. In Fondation Ano Kato he presents an installation in progress, combining photos, drawings, objects, texts and a video projection, referring to democracy, through the adoption of new institutions and symbolic monuments with names that correspond to the actual context and function of human relationships entitled Souvenirs of Democracy.

James Bridle is a writer, artist, and technologist. His writes and makes work about politics and technology, society and the Internet. His work has been shown in solo shows in the UK, US, and Germany, in group shows worldwide, and commissioned by organisations including the Victoria & Albert Museum, The Southbank Centre, the Photographer’s Gallery London, Artangel, the Istanbul Design Biennial, the Oslo Architecture Triennale and Guimaraes 2012 European City of Culture. The Fondation Ano Kato presents his installations in progress: An Unrepeatable Experiment and Baddeck. .

Lydia Dambassina is a visual artist working with installations, found objects, photos, texts and videos. She worked as a researcher in psychiatric epidemiology and as an artistic director in film production. For the past eight years her work focuses on the global economic and ethical crisis and the inequalities that are growing exponentially. Her related work Party’s over – Starts over, has been shown in a solo show in the State Museum of Contemporary Art in Thessaloniki in 2012 and in Athens in 2013. The installation in progress she presents for Fondation Ano Kato, entitled Gini Coefficient, has balance as a central motif, perhaps the most ancient symbol of judgment.

Navine G. Khan-Dossos is a visual artist. Among other things, she is interested is the complex relationship between Islam and the West, Orientalism in the digital realm, geometry as information and decoration, image calibration, and Aniconism in contemporary culture. She has exhibited and worked with various institutions, including The Museum of Islamic Art in Doha, Witte de With in Rotterdam, The Delfina Foundation and the Leighton House Museum in London, the Library of Amiens, the A.M. Qattan Foundation in Ramallah and the Benaki Museum in Athens. In Fondation Ano Kato she presents Time is a Tentacle, a new wall painting realised on the exterior of the building.

For more information please contact: fondationanokato@gmail.com

Tel: +302103413406 / +306937005909

 

Σας προσκαλεί

                   James Bridle, Λυδία Δαμπασίνα, Navine G. Khan-Dossos  & Μανώλη Μπαμπούση

το Σάββατο 21, και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016
από τις 12.00πμ -21.00μμ
Κλεομβρότου 12, Κεραμεικός,
10435 Αθήνα
Τηλ +302103413406, +30 6937005909

Το Ίδρυμα Άνω Κάτω λειτουργεί σ’ ένα σπίτι το οποίο περιέχει τέσσερις καλλιτέχνες, και δύο ζευγάρια. Ο Μανώλης Μπαμπούσης και η Λυδία Δαμπασίνα είναι καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, ενώ ο James Bridle και η Navine G. Khan Dossos είναι καλλιτέχνες οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα στην πόλη. Έχουν εντελώς διαφορετικές θέσεις παρόλο που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, ωστόσο οι συνομιλίες, οι καφέδες κι ένα ποτήρι κρασί έχουν εμπνεύσει το διάλογο και τη συζήτηση, έχουν ενθαρρύνει την αμοιβαία υποστήριξη και κριτική. Όλοι τους μοιράζονται το ενδιαφέρον για την τάξη και το χάος, το κάθετο και το οριζόντιο, την τοπικότητα και τον διεθνισμό. Το Ίδρυμα Άνω Κάτω ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού και των στούντιο για να μοιραστούμε τα έργα σε εξέλιξη, για να ανοίξει ο διάλογος περαιτέρω.

Ο James Bridle είναι συγγραφέας, καλλιτέχνης, και τεχνολόγος. Γράφει και κάνει έργα γύρω από την πολιτική, την τεχνολογία, την κοινωνία και το διαδίκτυο. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και σε ομαδικές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο. Του έχουν ανατεθεί έργα από οργανισμούς όπως το Victoria & Albert Museum, το Southbank Centre, η Photographer’s Gallery του Λονδίνου, η Artangel, η Design Biennial της Κωνσταντινούπολης, η Architecture Triennale του Όσλο και η Guimaraes 2012 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Ίδρυμα Άνω Κάτω παρουσιάζει μια εγκατάσταση βίντεο σε εξέλιξη με τίτλο Ένα ανεπανάληπτο Πείραμα και το Baddeck (An Unrepeatable Experiment and Baddeck).

Η Λυδία Δαμπασίνα είναι εικαστικός και δουλεύει με εγκαταστάσεις, objets trouvés, φωτογραφίες, κείμενα και βίντεο. Έχει δουλέψει ως ερευνήτρια στην ψυχιατρική επιδημιολογία και ως καλλιτεχνική διευθύντρια σε παραγωγές ταινιών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η εργασία της περιστρέφεται γύρω από την οικονομική και ηθική κρίση και τις ανισότητες που αναπτύσσονται γεωμετρικά. Η συναφή δουλειά της Party’s over-Starts over, έχει εκτεθεί σε ατομική έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης το 2012 και στην Αθήνα το 2013. Η εγκατάσταση σε εξέλιξη που παρουσιάζει στο Ίδρυμα Ανω Κάτω υπό τον τίτλο Συντελεστής Gini (Gini Coefficient) έχει κεντρικό θέμα τη ζυγαριά, ίσως το αρχαιότερο σύμβολο της δικαιοσύνης.

Η Navine G. Khan-Dossos είναι εικαστικός. Ένα από τα θέματα που την απασχολούν είναι η πολύπλοκη σχέση μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης, ο Οριενταλισμός στο «ψηφιακό βασίλειο», η γεωμετρία ως πληροφορία και διακόσμηση, η βαθμονόμηση της εικόνας, και η ανεικονικότητα στη σύγχρονη κουλτούρα. Έχει εκθέσει έργα της και έχει συνεργαστεί με διάφορα Ιδρύματα όπως: Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα), το Witte de With στο Ρότερνταμ, το Delfina Foundation και το Leighton House Museum στο Λονδίνο, η Βιβλιοθήκη της Αμιάν, το Α.Μ. Qattan Ίδρυμα στη Ραμάλα και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Στο Ίδρυμα Ανω Κάτω παρουσιάζει μια καινούργια τοιχογραφία ζωγραφισμένη πάνω στο κτίριο, Ο Χρόνος είναι ένα Πλοκάμι (Time is a Tentacle).

Ο Μανώλης Μπαμπούσης είναι αρχιτέκτονας, φωτογράφος, και εικαστικός. Η δουλειά του αφορά τους θεσμούς, τη μνήμη και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το 2013 παραιτήθηκε από την θέση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς και αναδρομική έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Στο Ίδρυμα Άνω Κάτω παρουσιάζει μια εγκατάσταση σε εξέλιξη που συνδυάζει σχέδια, αντικείμενα, φωτογραφίες, κείμενα και μια βίντεο προβολή. Η εγκατάσταση αφορά σκέψεις γύρω από τη δημοκρατία και πραγματοποιείται μέσα από την υιοθεσία νέων θεσμών και συμβολικών μνημείων με ονόματα που αντιστοιχούν στα σημερινά συγκείμενα, δεδομένα και λειτουργίες των ανθρωπίνων σχέσεων, με τίτλο Ενθύμια της Δημοκρατίας (Souvenirs of Democracy).

Για περισσότερες πληροφορίες : fondationanokato@gmail.com

+302103413406, +30 6937005909

————————————————————————————————————————-

MIRRORS. ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Καλησπέρα σας

Ονομάζομαι Λυδία Δαμπασίνα, είμαι ζωγράφος και ασχολούμαι στην δουλειά μου με την οικονομική και ηθική κρίση από το 2008, όταν ξέσπασε η υπόθεση Lehmann Brothers. Θα σας μιλήσω πολύ σύντομα για την θέση της τέχνης σε καιρούς οικονομικής κρίσης και για το έργο και συνεργασία της Βένιας Δημητρακοπούλου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και Franz Schultheis.
Ζούμε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη όπου φαντάζει πολυτέλεια να μιλάμε για Τέχνη. Και όμως το 1939, η βρετανική κυβέρνηση, και μάλιστα σε καιρό πολέμου, αποφάσισε πιστώσεις για τις τέχνες, λέγοντας :

“Η χώρα πολεμάει για τον πολιτισμό”. Και όπως έλεγε και ο Goddard για το “Νέο κύμα” κινηματογραφιστών :
“Ήμασταν σαν τους χριστιανούς στις κατακόμβες. Πιστεύαμε πως το σινεμά ήταν το ίδιο σημαντικό όσο και το ψωμί”.
Εν κατακλείδι ουκ επ’άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος.
Η σημερινή οικονομική κρίση είναι μια από τις σοβαρότερες που προστίθεται όμως στις υπόλοιπες.
Η τέχνη συνέχιζε πάντα να λειτουργεί σε συνθήκες πίεσης, αδικίας και ανισότητας.
Ο Πικάσο έκανε την Γκουέρνικα, ενώ άλλοι, όπως ο Mondrian δεν άλλαξε μια γραμμή από την δουλειά του στην διάρκεια των βομβαρδισμών, στο Λονδίνο.
Εγώ είμαι με τον Πικάσο, είπε ο Κουνέλλης σε μια πρόσφατη συνέντευξη του.Ζούμε σε μια εποχή όπου,
«Τα 62 πλουσιότερα άτομα της γης κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας – δηλαδή 3.5 δισεκατομμύρια άτομα. (το 2015 ήταν 85 άτομα).
Οι «big players» της τέχνης παγκόσμια εκτοπίζουν το 99% των καλλιτεχνών και αυτό εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης που διαλύει την μεσαία τάξη, πάνω στην οποία βασίζεται η ίδια η δημοκρατία. Η τέχνη λειτουργεί περισσότερο ως status symbol μιας μειονότητας, ενώ η αγορά την έχει μετατρέψει σε μια επικερδή βιομηχανία, η διαχείριση της οποίας δεν διαφέρει από μια επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Η αλλαγή είναι αναγκαία.
Ιστορικά καλλιτεχνικά κινήματα, ήδη από την δεκαετία του 60 κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως η Documenta της Kassel που το 2017, θα γίνει συγχρόνως και στην Αθήνα, αλλά και η Biennale της Αθήνας, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να προτείνουν ένα εναλλακτικό μοντέλο. Τη σύνδεση της τέχνης με την μνήμη, την πολιτική, την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, την μετανάστευση και όλα τα κρίσιμα πεδία της επικαιρότητας, με στόχο την δημιουργία νέων δομών επικοινωνίας μεταξύ του κοινού- του έργου τέχνης και των καλλιτεχνών, μέσω δράσεων (performances), συζητήσεων, έρευνας και κριτικού αναστοχασμού.
Παρ’ όλα αυτά οι μηχανισμοί της αγοράς της σύγχρονης τέχνης, στενά συνδεδεμένοι με το τραπεζικο – οικονομικό σύστημα απορροφούν και προσπερνούν με ευκολία κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης τους. Η εξουσία τους στο να καθορίζουν τα της τέχνης είναι δεδομένη, ο καλλιτέχνης μειώνεται, εκτοπίζεται, οι αποφάσεις που τον αφορούν, τις παίρνουν άλλοι.

Χωρίς τους καλλιτέχνες δεν υπάρχει τέχνη, δεν υπάρχουν διευθυντές Μουσείων, κριτικοί, επιμελητές, δάσκαλοι.
Η Βένια Δημητρακοπούλου, το 2009, παρουσιάζει μια σειρά από αρχαϊκές κεφαλές σκαλισμένες σε ηφαιστειακό πέτρωμα της Αίγινας. Οι μορφές εκφράζουν κραυγές αγωνίας και τρόμου. Πηγάζουν από μια διερεύνηση της αφαίρεσης, και αναμνήσεων από την αρχαιότητα.
Λίγο μετά, το 2011, με το έργο της, – Mapping oneself, χαρτογραφεί τον εαυτό της. Αδειάζει συμβολικά από κάθε ανθρώπινη παρουσία, το διαμέρισμα της μητέρας της-στην μπλέ πολυκατοικία στα Εξάρχεια- το γεμίζει με φαντάσματα, σχέδια, λέξεις και φράσεις γραμμένες σε ατελείωτα ρολά από λεπτά χειροποίητα χαρτιά, καλύπτοντας έτσι όλο τον χώρο.
Στο ποίημα που αφιέρωσε ο Νάνος Βαλαωρίτης στην Βένια γι’ αυτήν την δουλειά, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
«…να διασχίσει τη γέφυρα

στην άλλη όχθη να περάσει
όπου κατοικούνε οι εμμονές
…..
όπως μια πέτρα επίπεδη
κι από κάτω μια ψαλίδα
φίδι κουλουριασμένο ή σκορπιός
δεν ξέρεις πιο τέρας κρύβεται…»

Το 2014-2015, παρουσιάζει στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη το έργο της Προμαχώνες. Η κλίμακα είναι μνημειακή. Τρεις στρόγγυλες πελώριες χαλύβδινες επιφάνειες, με ύψος 6 μέτρα εδράζονται αλλού στιβαρά στο έδαφος και αλλού κλίνουν σαν να αιωρούνται, σε μια ισορροπία που προκαλεί δέος. Μια ένταση από το βάρος, το μετέωρο, τον ήχο του ίδιου του έργου, τις σκιές του. Εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του όλου και της μιας στιγμής.
Η σημερινή συνάντηση ευελπιστεί να είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας και απεγκλωβισμού, κάθε ειδικότητας από τον εαυτό της.
Στο έργο Mirrors : Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση,
οι κοινωνιολόγοι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Franz Schultheis, συνεργάζονται με την Βένια Δημητρακοπούλου, η οποία μας λέει:
«Αρχικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχοντας γράψει και μιλήσει για τις «σχισμένες έξεις» – δηλαδή το σύνολο των καθημερινών συνηθειών των ανθρώπων το οποίο παύει, λόγω της κρίσης, να είναι αυτονόητο και δεδομένο – και έχοντας στο νου τα σχέδια της προηγούμενης μου έκθεσης στη μπλε πολυκατοικία είδε σε αυτά την εικόνα του φαινομένου που περιέγραφε. Αυτό θα ήταν αρχικά το υλικό που εγώ θα τους έδινα προκειμένου να συνοδεύσει την έκδοση της έρευνάς τους. Στην πορεία όμως έγινε το αντίθετο. Είδα και εγώ τον εαυτό μου μέσα στον προβληματισμό τους, στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί ο λόγος σε ανθρώπους που δεν έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημόσια… Τελικά, το υλικό, μου το έδωσαν εκείνοι και πάνω σε αυτό –στις συνεντεύξεις που είχαν συγκεντρώσει– μπαίνοντας η ίδια στη θέση τους και κάνοντας δικά μου τα λόγια τους, βγήκε ένα καινούργιο έργο: το MIRRORS ».
Η Βένια Δημητρακοπούλου δημιουργεί ένα χώρο με χαλύβδινους στύλους και φύλλα χαρτιού όλα τοποθετημένα σε μία παράλληλη διάταξη. Μία αυστηρή κατακόρυφη συνύπαρξη αντικρουόμενων δυνάμεων.

Οι Χαλύβδινες στήλες διαφορετικού ύψους δημιουργούν ένα λαβύρινθο, μέσα και γύρω του οποίου μπορεί κανείς να περιπλανηθεί. Ανάμεσα του, αιωρούνται οι μακριές λωρίδες από λεπτεπίλεπτο κινέζικο χαρτί επάνω στο οποίο είναι γραμμένα με μαύρο και κόκκινο μελάνι κείμενα, φράσεις, λέξεις, από το υλικό των συνεντεύξεων που συνέλεξαν οι δύο κοινωνιολόγοι. Σε αυτά τα αποσπάσματα διακρίνουμε την απελπισία, το αδιέξοδο και ιδίως τον φόβο που κυριαρχεί τους ανθρώπους μπροστά σε αυτήν την βαθιά και διαρκή οικονομική κρίση.
Η κρίση έχει ήδη δημιουργήσει κόμματα, υπουργεία, συνέδρια, έχει δημιουργήσει και έναν λόγο για την κρίση, τόσο από αυτούς που την νιώθουν στη καθημερινή ζωή στο πετσί τους, όσο και από εκείνους που την έχουν δημιουργήσει, την συντηρούν και την διαχέουν. Σε λίγο ίσως θα βγουν και διαφημίσεις του τύπου «πάρε αυτό το αλάτι κάνει καλό στους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές».
Ο καθένας έχει το λόγο του, τους λόγους του, τα βιώματα, τις ελπίδες και τα οράματα του.
Πιστεύω στην τέχνη και την δύναμη της, πιστεύω στην ποιότητα, που μπορεί να μας αγγίξει και να μας κάνει να ελπίσουμε σε κάτι. Οι συλλογικότητες, οι συνεργασίες, οι πλέον οξυδερκείς αναλύσεις, είναι απαραίτητες και αναγκαίες, αλλά δεν μπορούν, ούτε θα αντικαταστήσουν τον δημιουρσεις ﷽﷽﷽﷽﷽εο σωσττυ τυπου πα ανυ δεν ble dimensions s γό, που με μια μοναδική χειρονομία ανατρέπει και ανοίγει δρόμους.
Καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία αν μπορεί να ραγίσει την υποκρισία, να σταματήσει την ξύλινη γλώσσα και τα ευχολόγια σε μια εποχή, όπως σήμερα, όπου οι περισσότεροι αισθανόμαστε βαθιά προσβεβλημένοι και στην Ελλάδα αποτυχημένοι.

Θα ήθελα τώρα στο τέλος να σας δείξω ένα βίντεο διάρκειας 1:37’’.

Το 2010 έκανα την ερώτηση ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ σε 54 άτομα:

Τελικά κράτησα την απάντηση ενός μόνο ατόμου.

http://lydia.manolisbaboussis.gr/2012-the-greatest-desire/

—————————————————————————————————————–

Vancouver conversation
Vancouver conversation

————————————————————————————————————————-

11.-Rims-and-frontiers_Symptom-6

Το The Symptom Projects πραγματοποιεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Άμφισσας και στους Δελφούς το εκθεσιακό του πρόγραμμα: Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης Παρυφές και μεθόριοι” σε επιμέλεια της Ευαγγελίας Λεδάκη και, μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας
“Τα στοιχεία που αδρανούν” του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, σε επιμέλεια του Κώστα Χριστόπουλου.

the symptom 06
“Παρυφές και μεθόριοι”
Επιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη
Παραγωγή: The Symptom Projects

Στην έκθεση Παρυφές και μεθόριοι, που παρουσιάζεται στα πλαίσια του The Symptom Projects στην Άμφισσα, η μεθόριος γίνεται κατανοητή ως διαβλητό, συνεχώς μετατρέψιμο και μετατοπιζόμενο όριο· περίγραμμα ή περιφερειακή ζώνη, η οποία ορίζει το χώρο μέσα από μια διπλή διαδικασία περιλήψεων και αποκλεισμών. Μια μορφή γενίκευσης, αναγωγής, στερεοτυπικών αναγνωρίσεων και ετεροκαθορισμών. Η μεθόριος και η μεθοριακή συνθήκη που αναπαράγει, επισημαίνουν ένα πεδίο στο οποίο δεν εμφιλοχωρούν διακριτά τοπογραφικά σημεία. Η μεθόριος συγκροτεί ένα νοητό χώρο του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να καθιστά ορατό τον διαχωρισμό ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, το αποδεκτό και το μη αποδεκτό και κατ’ επέκταση το αναγνωρίσιμο και το μη αναγνωρίσιμο. Τονίζει δηλαδή τη διάσταση της διάκρισης και τα σημεία τομής που παρεμβάλλονται ώστε να καταστήσουν σαφείς τους νοητούς διαχωρισμούς.
Ιστορικά, στην αποικιοποίηση των νέων ηπείρων από το δυτικό κόσμο, οι μεθοριακές γραμμές, τα λεγόμενα frontiers, λειτούργησαν ως αναγνώριση του πολιτισμένου κόσμου, ορίζοντας την έκταση του εξευγενισμού. Πέρα από εκείνα εκτεινόταν ο άγριος κόσμος, ο Άλλος. Με αυτή την έννοια το frontier, στην απόλυτη νοηματική του ελαχιστοποίηση, υποδηλώνει το όριο του συμβολικού, της οργανωτικής συγκρότησης του συνειδητού κόσμου. Σε αυτή την περιοχή διακρίνουμε μια τοπολογική αντιστοιχία με το στοιχείο που ο Sigmund Freud ονόμασε ομφαλό του ονείρου. Στην έκθεση Παρυφές και μεθόριοι που πραγματοποιείται παράλληλα στην Άμφισσα και τους Δελφούς, ο ομφαλός της γης, αυτό το αινιγματικό αντικείμενο που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών –όπως και ο τόπος που λειτουργεί ως όνομα/μεταφορά–, αναδεικνύονται ως εμβληματικό σημαίνον, σημείο ανάδυσης της μεθοριακής εκκρεμότητας  και των σύγχρονων εκδοχών που λαμβάνει.

 Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αριστείδης Αντονάς, Νίκος Αρβανίτης, Κωστής Βελώνης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Θοδωρής Γιαννάκης, Λυδία Δαμπασίνα, Λητώ Κάττου, Μανώλης Μπαμπούσης, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Σαχπάζης, Χαρίκλεια Χάρη, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Κώστας Χριστόπουλος

Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας και Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Εγκαίνια: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, 11.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και 20.00, στο Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 25 Οκτωβρίου, 2015
Ώρες λειτουργίας:
Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας, καθημερινά 17.00 – 22.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, καθημερινά 8.00 – 20.00Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.thesymptomprojects.gr
http://the-symptom-projects.blogspot.com
e-mail: art@thesymptomprojects.gr
6946254770 (Αποστόλης Αρτινός)

6945460987 (Κώστας Χριστόπουλος)
Στηρίζουμε τη δημιουργία
neon
Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

και την υποστήριξη της Ανώτατης Σχολής
Καλών Τεχνών και του Δήμου Δελφών
Χορηγός επικοινωνίας
asktmun_delfwnm_delfwn face_amfissa

 


 

© Lydia Dambassina, Omphalos, The Center of the Earth in the 21st Century, stuffed deer, 0.82 cm height x 1.51 m long x 0.91 depth
© Lydia Dambassina, Omphalos, The Center of the Earth in the 21st Century, stuffed deer, 0.82 cm height x 1.51 m long x 0.91 depth

“H πρόταση που δε έγινε δεκτή για αισθητικούς λόγους, καθώς η εικόνα ενός ταριχευμένου ζώου δεν συνάδει με τις συλλογές και το πνεύμα του Μουσείου”. 

Τάδε έφη η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων με Προϊσταμένη την κ. Αθανασία Ψάλτη, που θα ενέκρινε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων σχετικά με  την καταλληλότητα έκθεσης τους σε έναν χώρο με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.
Το προτεινόμενο έργο της Λυδία Δαμπασίνα «Ο ομφαλός της γης τον 21ο αιώνα»
(Ιούλιος 2014, συνέχεια του έργου «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;» 2013), τοποθετημένο στον χώρο αποτελείται από το κεφάλι ενός ταριχευμένου ελαφιού ακουμπισμένο στο έδαφος επάνω σε ένα  στρογγυλό δέρμα ζώου. Το ελάφι κοιτάζει μια χειρόγραφη σελίδα σχεδίου Α4, στερεωμένη  σε μια μεταλλική ράβδο η οποία κρέμεται από το ταβάνι – έως τα μάτια του ζώου, όπου διαβάζουμε σε διαφορετικές γλώσσες:

Ο ομφαλός της γης τον 21ο αιώνα
Τα 85 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο
με το ήμισυ της ανθρωπότητας – ήτοι 3.5 δισεκατομμύρια άτομα

Πρόκειται για την πρόταση συμμετοχής της σε ένα πρόγραμμα 12 ατομικών εκθέσεων με θέμα, “Ομφαλός | Σύμβολο ενότητας Αρχαίας και Σύγχρονης Τέχνης”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, με Επιμελητή τον Μεγακλή Ρογκάκο.

 


 

Body_Memorya

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ / ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
BODY MEMORY / CONTEMPORARY ART CENTER OF THESSALONIKI – STATE MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

March 29 – May 3, 2014 / Warehouse B1, port area

The ways in which the body recalls past memories and experiences and turns them in artistic creation is the main focus of the exhibition. Strategies of remembrance might refer to conscious acts, such as recording, selective recollection or revisiting the residual material, or even less deliberate and implicit processes that go beyond the mechanisms of perception, such as texture, trauma and sublimation.
In the context of the exhibition ‘Body Memory’ the art work is conceived as a dynamic context where images, discourses, feelings and experiences are structured, even if the reception of the work follows its own course which might be independent of the author’s original intentions. Collective memory embodied in an art work often revokes controversial issues referring to people and events that still provoke intense debates today. Body is approached as a fluid condition that stores and recalls past experiences and behaviours automatically. It is through the senses that human body remembers or chooses to forget, since oblivion turns to be as vital as memory itself for the subject. We become what we are and give meaning to our life according to what our body chooses to remember, or forget.
The exhibition Body Memory explores this poetical and creative dimension of embodied memory, a memory which is felt and experienced rather than cognitively approached, in the context of contemporary Greek art. Through various media, including video, performance, photography, drawing, painting, animation and installation, artists approach and reinterpret the individual and collective memory.
BODY MEMORY. Group exhibition. The human body as a mnemonic space.Participating Artists: Loukia Alavanou, Panos Balomenos, Rania Bellou, Xenofon Bitsikas, Lydia Dambassina, Zafiro Georgiadou, Maria Loizidou, Leda Papaconstantinou, Eleni Pavlopoulou, Ilias Poulos, Athena Tacha, Babis Venetopoulos, Katerina Zacharopoulou, Mary Zygouri
Curator: Syrago Tsiara


 

kmst_logosarajevo_sm

ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΜΣΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ 30ο “SARAJEVO WINTER” 2014

25 Φεβρουαρίου – 30 Μαρτίου 2014
Εγκαίνια: Collegium Artisticum, Σεράγεβο l 25.02.2014 l 19:00

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η έκθεση «Παράδοση-Ανατροπή» του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ταξιδεύει και φιλοξενείται στο 30o ‘Sarajevo Winter’ 2014 (Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο), από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2014 στο Collegium Artisticum στο Σεράγεβο, ως τμήμα των εκδηλώσεων της εθνικής συμμετοχής που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μέριμνα της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Στήβεν Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Filippo Berta, Λυδία Δαμπασίνα, Christoph Draeger, Khaled Hafez, Αντιγόνη Καββαθά, Λίζη Καλλιγά, Νίκη Καναγκίνη, Βλάσης Κανιάρης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Nikolaj Bendix Skuym Larsen, Μαρία Λοϊζίδου, Δημήτρης Μεράντζας, Micha, Oliver Musovik, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Δημήτρης Ξόνογλου, Irfan Önürmen, Dennis Oppenheim, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Πουλαντζά, Omid Salehi, Eugenio Tibaldi, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσόκλης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Yang Yongliang.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά – Γιάννης Μπόλης

Φωτ. Ελευθερία Καλπενίδου. Άποψη από την έκθεση ‘Παράδοση-Ανατροπή’, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 18.09.2013-15.01.2014

kmst_logo


 

Party's over - Starts over, Museum Alex Mylona-Macedonian Museum of Contemporary Art, Athens, 2012-2013
Party’s over – Starts over, Museum Alex Mylona-Macedonian Museum of Contemporary Art, Athens, 2012-2013

JANUARY- FEBRUARY 2014

KUAD GALLERY, presents an exhibition on ready-mades on the occasion of the 100th anniversary of Marcel Duchamp’s two ready-mades: Bicycle Wheel (1913) and Bottle Rack (1914) with the participation of Gülçin Aksoy, Songül Boyraz, Hera Büyüktaşçıyan, Lydia Dambassina, Ivan Egelski, Erol Eskici, Şakir Gökçebağ, HakanGürsoytrak, Pravdoliub Ivanov, Serhat Kiraz, Komet, Murat Morova, Ahmet Öktem, Vahit Tuna, Uygur Yılmaz.

www.kuadgallery.com
kuad@kuadgallery.com

> PRESS RELEASE


————————————————————————————————————————-

metavasi_inv_sm

 I am pleased to invite you to the opening of TRANSITION on Thursday December 5, 2013 curated by Yiannis Bolis at Municipal Pinacothèque, Athens, Greece.

I’m presenting two single channel video installations
“2100 mots d’amour”, 2013 and “ Glassed Windows Scan a Terrible Reflection,
1998 to 2013.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

(ΚΤΗΡΙΟ Α, ΜΥΛΛΕΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5 /12 /2013- 22/01/2O14

 Οι PROVOPRINCIPLES σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Γιάννη Μπόλη συν-επιμελούνται την έκθεση με τίτλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ και προσκαλούν 15 εικαστικούς καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε αυτήν.

Η έννοια της «μετάβασης» γίνεται το σύμβολο της φυγής, της εξόδου, της εκούσιας ή ακούσιας μετατόπισης, της εναντίωσης, της υπέρβασης. Οι επιμελητές της έκθεσης μέ έργα τα οποία είναι ταυτόχρονα γλώσσα, πράξη, ιδίωμα και διάλογος προτείνουν μια παρεμβατική συλλογικότητα σε μια εποχή ραγδαίων και αναπάντεχων μεταβολών.
Οι καλλιτέχνες παρουσιάζονται με πρόσφατα έργα τους ή με καινούργιες προτάσεις που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, τα οποία συνδιαλέγονται με επίκεντρο την έννοια της μετάβασης αναδεικνύοντας διάφορες εκφάνσεις και εκδοχές της.

Προσκεκλημένοι από την ομάδα καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα  Αργυροηλιοπούλου, Γιώργος Γυπαράκης, Λυδία Δαμπασίνα,Χριστόφορος Δουλγέρης, Στέφανος Επιτρόπου, Στέφανος Καμάρης, Πάνος Ματθαίου, Ξενοφών Μπήτσικας, Αντώνης  Παπαδόπουλος, Έφη Φουρίκη, Έφη Χαλυβοπούλου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Θοδωρής Χρυσικός,  James  Lane.

*Είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 10.00- 21.00, Τετάρτη – Σάββατο 10.00-19.00 , Κυριακή 10.00- 17.00

Δευτέρα κλειστά
Τηλ.: 210 52 02 420 -1

————————————————————————————————————————-

Thessaloniki_Biennale3

Opening 4th Thessaloniki Biennale, Wednesday, September 18th.

In the context of the central program, the State Museum of Contemporary Art organizes the exhibition Tradition – Reversal.

 

Participating artists:

Nikos Alexiou, Stephen Antonakos, Filippo Berta, Lizzie Calligas, Vlassis Caniaris, Nikos Charalampides, Lydia Dambassina, Christoph Draeger, Yioula Hatzigeorgiou, Khaled Hafez, Niki Kanagini, Antigoni Kavvatha, Evangelia Kranioti, Nikolaj Bendix Skuym Larsen, Maria Loizidou, Dimitris Merantzas, Micha, Oliver Musovik, Irfan Önürmen, Dennis Oppenheim, Leda Papaconstantinou, Natassa Poulantza, Eugenio Tibaldi, Giorgos Tserionis, Costas Tsoclis, Costas Varotsos, Constantin Xenakis, Dimitris Xonoglou, Yang Yonglang.

Curators:

Katerina Koskina – Yannis Bolis

The exhibition opens at the Center of Contemporary Art, Warehouse B1, Port of Thessaloniki and it lasts until December 15th.

————————————————————————————————————————-

INVITATION Lydia Dambassina 2100 mots d'amour_thumb

INVITATION LYDIA DAMBASSINA – 14.7.2013 – 04.8.2013 – Dourakis winery – Canée Crete

A group exhibition curated by Constantinos Proimos

Ιερός και βέβηλος έρωτας / Amour sacré et amour profane / Sacred and profane love

Sacré amour !!

Lydia Dambassina, 2100 mots d’amour, video, 2013. Lydia Dambassina is an artist employing several media. In the video she presents, she combines the warm voice of Alexandra Fleischer, a French actress, reading a love monologue compiled by the artist in front of the camera which focuses on the full moon, shaded occasionally by tree branches and leaves as they are blown by the wind. The voice is confesses while being marked by the ambivalence characterizing all those in love: on the one hand, the desire for union and on the other the pain for losing oneself and the concomitant need for separation. The full moon is a metaphor of the subject in love, casting light and shade on things around, due to her/his condition.

Constantinos Proimos

————————————————————————————————————————-

news_clip_image002

BOHEMIANS

Opening: Thursday February 21st 2013, 8-10pm
Exhibition Dates: 21 February – 23 March 2013
Opening hours: Tuesday – Saturday 12-6pm
Featuring nine artists that work and live in Metaxourgeio, downtown Athens.

Manolis Baboussis, Lydia Dambassina, Dimitris Douramakos, Dimitra Ioannou, Katerina Kana, Antonis Katsouris, Michalis Katzourakis, Yiorgos Lazongas, Georgios Xenos

“ODE TO BOHEMIANS”

O happy vagabond!
O stalwart bohemian,
defying the ordinary rules of society
to express your inner self,
to tell those callous motherfuckers
what it’s like, to achieve
the highest glory of man
and then sink back in its clouds
never to be seen again, like strange celebrities
whose caricatures grow dim and fade
from the page of memory…
Thank you, anyway,
you colorful individuals.

extract by Ron Padgett via Antonis Katsouris

THE BREEDER

Iasonos 45, 10436, Athens, Greece| T/F: +30 210-3317527 | gallery@thebreedersystem.com |www.thebreedersystem.com

————————————————————————————————————————-

image002image004

Συζήτηση και κλείσιμο της έκθεσης  Λυδία Δαμπασίνα “Party’s over-Starts over” στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-ΜΜΣΤ στο Θησείο

Με την ευκαιρία της λήξης της έκθεσης, σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του έργου της Λυδίας Δαμπασίνα την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 12:00, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Θησείο.

Θα μιλήσουν οι:

Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελητής, Πρόεδρος της AICA ΕΛΛΑΣ

Στέλιος Στυλιανίδης, Ψυχαναλυτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2012.

Σας περιμένουμε!

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Αθήνα
T 210 3215717, F 210 3215712
mam@mmcamam.gr
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11:00-19:00

Πέμπτη: 13:00-21:00, Κυριακή: 11:00-16:00

fbimageimage001

————————————————————————————————————————-

image003

 

 

For greek please scroll down

“Party’s over-Starts over”
Lydia Dambassina
Museum Alex Mylona – Macedonian Museum of Contemporary Art
5, Agion Assomaton Square, Athens

3 October 2012 – 27 January 2013

Museum Alex Mylona – Macedonian Museum of Contemporary Art in collaboration with the Contemporary Art Center of Thessaloniki – State Museum of Contemporary Art presents the exhibition “Party’s over-Starts over” / Lydia Dambassina, from October 3, 2012 until January 27, 2013. The exhibition participates in the Athens Photo Festival 2012 programme. The exhibition is a production of the Contemporary Center of Thessaloniki and has already been presented in Thessaloniki (13.01 – 09.03.2012).
In the exhibition Party’s over – Starts over, Lydia Dambassina presents her new work, on which she started working in 2008, in the aftermath of the collapse of Lehman Brothers bank. It was completed in 2011, when the crisis had already become globalized and taken, particularly in Greece, dramatic and uncontrollable dimensions, installing in a most cynical way a state of fear.
The exhibition consists of a series of staged, large-scale pictures, shot with conventional film, accompanied by short texts, mainly excerpts from the daily press, one video and three sculptures.
The project’s title, open and ambiguous, seems to imply and demarcate the end of an era and the beginning of a new one, which, however, appears to be only a mutation and nightmarish continuation of the first one – the same phenomena are now reemerging in their extreme and radical form, as if they were the different acts of the same drama. The images and the visual fragments compose narrations which confess the lyrical quality of the unresolved effort, while current affairs acquire qualities of ontological philosophy and showcase existential questions.
Lydia Dambassina’s interdisciplinary approach (painting, construction, installation, photography, and images projection), the size and rigorousness of the pictures, the selection of the themes, as well as the association of text and image have always been the major defining characteristics of her work. In Party’s over-Starts over they amount to a coherent statement and formation, to a multifaceted connection of images and situations, to a cohesive visual environment, original and innovative, yet at the same time rich and full in content, connotations and multiple readings.

Curator: Yannis Bolis, Art Historian, Curator of the State Museum of Contemporary Art

The exhibition is accompanied by a fully illustrated catalogue (edited by CACT-SMCA). The museum organizes educational programs for school groups and guided tours for adults by appointment. Please contact for further information.

Co-ordination & Press Office (MAM-MMCA): Eleni Kotsara
eleni.kotsara@mmca-mam.gr
Press Office (CACT-SMCA): Chrysa Zarkali pr@greekstatemuseum.com
Press Office (APhF 2012): Marianna Vagena m.vagena@hcp.gr

Museum Alex Mylona-Macedonian Museum of Contemporary Art
www.mmca-mam.gr
5, Agion Assomaton Square, Thission
10554 Athens, Greece
T: +30 210 3215717 F: +30 210 3215712
http://mouseioalexmylona.blogspot.com/
mam@mmca-mam.gr

Opening Hours:
Wednesday – Friday – Saturday : 11.00 – 19.00
Thursday : 13.00 – 21.00
Sunday : 11.00 – 16.00
Monday & Tuesday : closed

Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs, Culture and Sports
State Museum of Contemporary Art
www.greekstatemuseum.com
Kolokotroni 21, Stavroupoli
54630 Thessaloniki, Greece
Τ: +30 2310 589140-1 F: +30 2310 600123
info@greekstatemuseum.com

Contemporary Art Center of Thessaloniki www.cact.gr
Warehouse B1, Port – PO Box 107 59
54110 Thessaloniki, Greece
T: +30 2310 593270 & 546683 F: +30 2310 593271
info@cact.gr

Athens Photo Festival 2012
Hellenic Centre for Photography
www.photofestival.gr
15, Tsami Karatassou
11742 Athens, Greece
T: +30 210 9211750
E: contact@hcp.gr

Δελτίο Τύπου

Έκθεση
«Party’s over-Starts over»
Λυδία Δαμπασίνα

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

3 Οκτωβρίου 2012 – 27 Ιανουαρίου 2013

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά–Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Party’s over-Starts over»/Λυδία Δαμπασίνα στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2012. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και έχει ήδη παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (13.01-9.03.2012).
Η Λυδία Δαμπασίνα παρουσιάζει στην έκθεση Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει), τη νέα της δουλειά η οποία ξεκίνησε το 2008 στον απόηχο της κατάρρευσης της τράπεζας Lehman Brothers και ολοκληρώθηκε το 2011. Mε την κρίση να παίρνει πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δραματικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εγκαθιστώντας με τον πιο κυνικό τρόπο το κράτος του φόβου. Η έκθεση αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο σκηνοθετημένων αναλογικών φωτογραφικών εικόνων μεγάλων διαστάσεων που συνοδεύονται από σύντομα κείμενα προερχόμενα ως επί το πλείστον από τον ημερήσιο τύπο, ένα βίντεο και τρία έργα στο χώρο.
Ο τίτλος, ανοιχτός και διφορούμενος, φαίνεται να υποδηλώνει και να οριοθετεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης, η οποία ωστόσο εμφανίζεται ως μετάλλαξη και εφιαλτική συνέχεια της πρώτης – τα ίδια φαινόμενα αναδύονται τώρα στην ακραία υπερβολή τους, διαφορετικές πράξεις του ίδιου δράματος. Οι εικόνες και τα αποσπάσματα λόγου συντάσσουν αφηγήσεις που εξομολογούνται την ποιητικότητα της ανολοκλήρωτης προσπάθειας, ενώ η επικαιρότητα αποκτά ιδιότητες οντολογικής φιλοσοφίας και προβάλλει υπαρξιακά ερωτήματα.
Η χρήση πολλαπλών μέσων στο μέχρι τώρα έργο της Λυδίας Δαμπασίνα (ζωγραφική, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, προβολές εικόνων), το μέγεθος και η αυστηρότητα των εικόνων, η επιλογή των θεμάτων καθώς και η συνύπαρξη εικόνας- κειμένου συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά του έργου της.
Οι συνθέσεις της ενότητας Party’s over-Starts over συγκροτούν μια ολοκληρωμένη πρόταση και μορφοποίηση, μια πολλαπλή σύνδεση εικόνων και καταστάσεων, ένα ολοκληρωμένο εικαστικό περιβάλλον, πρωτότυπο και ευρηματικό, ταυτόχρονα όμως πλούσιο και μεστό σε περιεχόμενο, συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης- Επιμελητής ΚΜΣΤ

Για την έκθεση έχει εκδοθεί κατάλογος (παραγωγή του ΚΣΤΘ_ΚΜΣΤ), ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης, μετά από συνεννόηση.

Συντονισμός & Επικοινωνία (ΜΑΜ-ΜΜΣΤ): Ελένη Κωτσαρά eleni.kotsara@mmca-mam.gr
Επικοινωνία (ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ): Χρύσα Ζαρκαλή pr@greekstatemuseum.com
Επικοινωνία (APhF 2012): Μαριάννα Βαγενά m.vagena@hcp.gr

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.mmca-mam.gr
Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο
10554 Αθήνα
T: 210 3215717
F: 210 3215712
http://mouseioalexmylona.blogspot.com/
mam@mmca-mam.gr

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο : 11.00 – 19.00
Πέμπτη : 13.00 – 21.00
Κυριακή : 11.00 – 16.00
Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Γραμματεία Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.greekstatemuseum.com
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 F: 2310 600123
info@greekstatemuseum.com

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
www.cact.gr
Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη
info@cact.gr

Athens Photo Festival 2012
Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
www.photofestival.gr
Τσάμη Καρατάσου 15 & Παρθενώνος
11742 Αθήνα
T: 210 9211750
E: contact@hcp.gr
————————————————————————————————————————-

MEMEFEST FESTIVAL

Visual communication practice
– static
Best works – commented by curators
Party’s over- Starts over

http://www.memefest.org/en/gallery/works2012/852/

About gallery 2012

Here they are – the results from our Friendly competition 2012! The submitted projects from 35 Countries were thoroughly reviewed in two rounds. First, the shortlist was curated by Oliver Vodeb. Than by our carefully chosen curators and editors composed of distinguished educators, artists, media activists, researchers, theoreticians and professionals from the spheres of social theory and humanities, design, arts and social communication. Each member of our editorial and curatorial board selected seven works in the categories Visual communication practice and Beyond… and five in the category Critical writing and gave profound feedback in written form.

This Memefest approach allows us to analyse submitted works interdisciplinary and from different perspectives and develop a contextualised and more holistic picture of the quality of the works. There is no one winner, but there is a number of works that have been curated and edited and are therefore considered as the best from this years friendly competition. Our feedback should be read in relation to our profiles and after carefully analysing the original submission.

Now is your turn! Check out the works, read the curators comments and feel free to add yours!

————————————————————————————————————————-

Η Λυδία Δαμπασίνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

For french please scroll down

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 στις 20:00′

Η εικαστικός Λυδία Δαμπασίνα, θα παρουσιάσει το έργο της την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 στις 20:00′ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2A. Η χρήση πολλαπλών μέσων στο μέχρι τώρα έργο της Λυδίας Δαμπασίνα (ζωγραφική, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, προβολές εικόνων), το μέγεθος και η αυστηρότητα των εικόνων, η επιλογή των θεμάτων καθώς και η συνύπαρξη εικόνας-κειμένου συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά του έργου της.

Η παρουσίαση γίνεται με αφορμή την έκθεσή της “Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει)”, που παρουσιάζεται

έως τις 9 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

www.cact.gr

Lydia Dambassina à l’Institut Français de Thessalonique

Jeudi 19 Janvier 2012 à 20h00

Dans le cadre de l’exposition « Tous en rogne (Pauvre pays – Temps de CRISE) », proposée par le Centre Photographique de Thessalonique (ouverte jusqu’au 31 janvier), l’artiste Lydia Dambassina présentera son œuvre le jeudi 19 janvier 2012 à 20h00, salle J. Nehama à l’Institut Français de Thessalonique, Leoforos Stratou 2A, dans le cadre de l’exposition.

Cette présentation est organisée à l’occasion de l’exposition de l’artiste “La fête est finie-La fête recommence (“Party’s over-Starts over)”, présentée jusqu’au 9 mars au Centre d’Art Contemporain de Thessalonique – Musée National d’Art Contemporain, Entrepôt B1 sur le port de Thessalonique.

Για περισσότερες πληροφορίες/plus d’informations:

Institut Français de Thessalonique/Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 2310 821 231, www.ift.gr

Centre d’art contemporain de Thessalonique/ Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,

2310 593270 & 546683, www.cact.gr

————————————————————————————————————————-

inv2012 For french please scroll down

Δελτίο Τύπου
Έκθεση “Partys overStarts over” / Λυδία Δαμπασίνα
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
13 Ιανουαρίου-11 Μαρτίου 2012

PartyoverStarts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει), είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της Λυδίας Δαμπασίνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2012 (ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00 -18:00 / Δευτέρα κλειστά).

Πρόκειται για μια ενότητα φωτογραφικής δουλειάς η οποία ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2011, ένα ενιαίο σύνολο σκηνοθετημένων αναλογικών εικόνων μεγάλων διαστάσεων, από την ίδια οπτική γωνία και στον ίδιο χώρο, που θίγουν πτυχές της οικονομικής, πολιτισμικής και ηθικής κρίσης, που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Κάθε έργο της ενότητας απαρτίζεται από δύο ξεχωριστά μέρη, στην ίδια επιφάνεια: στο επάνω μέρος του παρατηρούμε τη φωτογραφία στην ολότητά της, ενώ ένα κείμενο που προέρχεται, ως επί το πλείστον, από τον ημερήσιο Τύπο, είναι τοποθετημένο στο κάτω μέρος του. Το μέγεθος, η ποιότητα, η επιλογή των θεμάτων καθώς και η αναπόσπαστη συνύπαρξη φωτογραφίας-κειμένου συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά της φωτογραφικής δουλειάς της Λυδίας Δαμπασίνα.

Επίσης θα παρουσιάσει τρία γλυπτά και μια εγκατάσταση που αποτελείται από 185 κρεμάλες.

Η καλλιτέχνης επιχειρεί να προσεγγίσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, να διερευνήσει τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητά της, να καταγράψει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο που την περιβάλλει, να εκφράσει την ετοιμότητα, τη θέση και την αντίσταση του σύγχρονου δημιουργού απέναντι στα προβλήματα της εποχής του, να αναφερθεί διεξοδικά σε διαφορετικές εκφάνσεις και εκδοχές της κρίσης. Οι συνθέσεις της ενότητας PartysoverStartsover συγκροτούν μια ολοκληρωμένη πρόταση και μορφοποίηση, μια πολλαπλή σύνδεση εικόνων και καταστάσεων, ένα ολοκληρωμένο εικαστικό περιβάλλον, πρωτότυπο και ευρηματικό, ταυτόχρονα όμως πλούσιο και μεστό σε περιεχόμενο, συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής ΚΜΣΤ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι – Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη

www.cact.gr , info@cact.gr , www.myspace.com/cact_
press@greekstatemuseum.com

Communiqué de Presse
“Party’s over-Starts over” Exposition / Lydia Dambassina
Centre d’Art Contemporain de Thessaloniki

Entrepôt Β1, Port de Thessaloniki
13 janvier – 9 mars 2012

Le Centre d’Art Contemporain de Thessaloniki (Musée d’État d’Art Contemporain de Thessaloniki) présente la nouvelle exposition de Lydia Dambassina Party’s over – Starts over (La fête est finie – La fête recommence), du 13 janvier au 9 mars 2012 (heures d’ouverture: du mardi au samedi 10:00 -18:00. dimanche 11 :00-15:00 / fermé le lundi).
Dans l’exposition Party’s over – Starts over, Dambassina présente son projet le plus récent, commencé en 2008 et achevé en 2011, où elle commente les différents aspects – économique, culturel, moral, de la crise qui a frappé la Grèce et s’est répandue en Europe.
L’exposition consiste en une installation centrale, trois sculptures et une série d’images photographiques de grandes dimensions, qui sont mises en scène. Les photographies s’accompagnent de textes courts généralement empruntés à des journaux quotidiens. Ces fragments de paroles et d’images composent des narrations qui mettent au jour la poésie de l’effort inutile, de l’impasse érigée en morale. L’actualité acquiert alors des aspects de la philosophie ontologique et met en avant des questions existentielles. Lydia Dambassina tente d’éclairer la place de l’artiste contemporain devant les problèmes de son époque.
Son approche multidisciplinaire (peinture, construction, installation, photographie et projection d’images), la dimension et la rigueur des images, les thèmes choisis ainsi que l’association texte/ image sont les caractéristiques majeures de son œuvre. Les compositions de Party’s over – Stars over témoignent d’une affirmation et d’une progression cohérentes, elles sont une somme d’images et de situations multiples issue d’une conception artistique originale et inventive, mature, riche en contenu, en connotations et en niveaux de lecture.

Commissaire d’Exposition: Yannis Bolis
Historien d’art – Commissaire du Musée d’État d’Art Contemporain de Thessaloniki

HELLENIC MINISTRY OF CULTURE AND TOURISM
STATE MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

Kolokotroni 21, Stavroupoli, 56430, Thessaloniki
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

CONTEMPORARY ART CENTER OF THESSALONIKI
Warehouse Β1, Port – PO Box 107 59, 54110 Thessaloniki

www.cact.gr , info@cact.gr , www.myspace.com/cact_

“Party’s over-Starts over” Exhibition / Lydia Dambassina
Warehouse Β1, Thessaloniki Port

13 January – 9 March 2012
Opening hours: Tuesday-Saturday 10:00-18:00, Sunday 11:00-15:00/ closed on Mondays

Public Relations-Communication: press@greekstatemuseum.com, Τ. 2310589152

————————————————————————————————————————-

Untitled, 2006, color lambda print, mounted on aluminium 170x125cm
Untitled, 2006, color lambda print, mounted on aluminium 170x125cm

Lydia Dambassina, “Family Story I”
 8 March – 14 April, 2007

Eleni Koroneou Gallery is pleased to announce the solo exhibition of the greek artist Lydia Dambassina.

Lydia Dambassina was born in 1951 in Thessaloniki. In the age of 15 she moved to Paris to finish school. She studied Psychopathology and Pedagogic and at the same time she studied at the School of Fine Arts of Grenoble. 
Lydia Dambassina works since 1976 with different mediums as painting, photography and installations.

The current show will present the photographic series with the title ″Family story I″. The most photographs are staged. Lydia Dambassina started working on this photographic work in 2004, in which the photograph co-exists with texts from the greek and french daily newspapers. The subject matter doesn’t refer to the main important news but to the sociologically issues, on which the artist locates the rapidly development of today.
The photographs show colour and black & white portraits, digital and analog with a sterile visual language. The photographs taken from 1977 coexist with those in 2006.
″Family story I″ show the share of the personal and public subconscious in every event. The text and the photography in the pictures of Lydia Dambassina are morphologically clearly separated. While each of the two parts function autonomous, their coexistence is a structure (pattern), which gives space to the viewer for something new. 
The aim of Lydia Dambassina with this work is the unification of the intimate and the public and our personal position towards the technological, environmental, sexual, scientific and legislative development. ″We are all accomplice″. 

Lydia Dambassina has participated
in group exhibitions, having exhibited at the Museum of Contemporary Art (Thessaloniki),
the Macedonian Museum of Contemporary Art (Thessaloniki) and the Benaki Museum (Athens).

————————————————————————————————————————-

Real Freedoms

Δελτίο τύπου
Έκθεση της Λυδίας Δαμπασίνα στο επίσημο πρόγραμμα της 6ης διοργάνωσης της NUIT BLANCHE που διοργανωνεται απο τον Δήμο των Παρισίων

Η NUIT BLANCHE δημιουργήθηκε το 2002, από τον Δήμαρχο των Παρισίων Bertrand Delanoe και τον Christophe Girard, υπεύθυνο του Δήμου για τα πολιτιστικά. Επιτρέπει κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο κοινό, εκατοντάδων χιλιάδων   που μένει ξάγρυπνο ( φέτος ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες) , από τις 7μμ έως τις 7 το πρωί, να συναντηθεί με έργα δημιουργών της σύγχρονης τέχνης, της μουσικής, με περφόρμανς και θεάματα που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους όπως ανάμεσα σε άλλα το Λούβρο και το κέντρο Pompidou. Η φετινή διοργάνωση με καλλιτεχνικούς διευθυντές τους Jean-Marie Songy και Jerome Delormas ήταν αφιερωμένη στην Ingrid Betancourt, Clara Rojas και σε όλους τους ομήρους της Κολομβίας, με συλλογή υπογραφών σε κάθε εκθεσιακό σημείο.

Η εγκατάσταση της Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο “Real Freedoms that people enjoy” του Amartya Sen, βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 1998, παρουσιάστηκε   στην κεντρική ιστορική Εκκλησία της Saint-Eustache.

Η Λυδία Δαμπασίνα τοποθετεί τρία μουσουλμανικά χαλιά προσευχής στο δάπεδο του ιερού της Εκκλησίας, με κατεύθυνση από την Ανατολή στην Δύση. Το μεσαίο χαλί σκεπάζει ένα πλήθος συσσωρευμένων χρησιμοποιημένων ανδρικών, γυναικείων και παιδικών παπουτσιών και σε μία διπλανή κολώνα τοποθετεί μία ξύλινη επιγραφή με την φράση του Amartya Sen “Real Freedoms that people enjoy.”

Μία εγκατάσταση μινιμαλιστικής μορφής. Αντικείμενα μνήμης κατορθώνουν να εγκαταστήσουν έναν διάλογο με τον χώρο της Εκκλησίας.

Με το έργο της αυτό θίγει θέματα που αφορούν την μετανάστευση, την θρησκεία, τις ελευθερίες των ανθρώπων, όπως της ελεύθερης πρόσβασης στην παιδεία, την εργασία και τα συστήματα υγείας.

Το έργο της   πολυσήμαντο, αφορά την ζωή τον θάνατο, και την μνήμη.

Η ίδια στο κείμενο της έκθεσης αναφέρει :

«Tσαγγαράδικα, όπου οι παραγιοί κοιμούνται στο πάτωμα, όπως ο παππούς μου το 1865 στην Πόλη. Μετανάστες μεταφέρουν στα χέρια ότι μπορούν, μεταξύ άλλων χαλιά, όπως οι γονείς μου με τη συνθήκη της Λοζάννης το 1923, με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους Τούρκους της βόρειας Ελλάδας.

Οι άνθρωποι βαδίζουν ακόμα και πάντα. Το χαλί είναι αυτό το κινητό στοιχείο που ακολουθεί τη διαδρομή της ανθρωπότητας, σύμβολο της εστίας, του πλούτου, έργο τέχνης και ενατένισης, αντικείμενο λατρείας και προσευχής, αντικείμενο ανταλλαγών και διαπραγματεύσεων, τόπος προβολής και απόκρυψης, ωραίο και βρώμικο όπως το χρήμα.

Δυο χαλιά στο δάπεδο περικλείουν ένα τρίτο χαλί το οποίο καλύπτει πολυάριθμα ζευγάρια παπούτσια. Το έργο αυτό και ο τίτλος του εμπνέεται από μία τοποθέτηση του Amartya Sen, βραβείο Νόμπελ οικονομίας το 1998. Η ελευθέρία είναι πολύμορφη. Οι διαφορετικές μορφές της μπορούν να επενεργούν ανάμεσα τους στην κατεύθυνση της προώθησης, της κοινωνικής δέσμευσης και της ανάπτυξης. Οι ατομικές ελευθερίες εισέρχονται σε μια διαδικασία αλληλοεπίδρασης, ικανής να σχηματίζει αξίες, να αναδεικνύει   και να εξελίσσει ένα κοινωνικό ήθος.

« Η έννοια της ελευθερίας, ανακαλύπτει εξ’ ορισμού διαφορετικές πλευρές, μερικές αφορούν την διαδικασία και άλλες τις δυνατότητες»

Το έργο της NUIT BLANCHE θα παραμείνει στο χώρο της Εκκλησίας της Saint-Eustache, για 15 μέρες.(καθημερινά από τις 9.30-19μμ). Έως Τις 22 Οκτωβρίου 2007 σε διαφορετικές θέσεις με εγκαίνια στις την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007 στις 19.30μμ.

Διεύθυνση :
Saint-Eustache
Rue du Jour- 75001 Paris
Métro et RER – Chatelet-les Halles

Comments are closed.